Trofast-NFT

ChiliWikistä
Versio hetkellä 30. tammikuuta 2014 kello 14.04 – tehnyt Jarok (keskustelu | muokkaukset) (→‎Rakentaminen)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Trofast-NFT
Nimi: Trofast-NFT
Budjetti: Alle 30€
Vaikeustaso: Helppo
Ylläpito: Helpohko
Luokka: Vesiviljely

Kuvaus

Chilifoorumilla kasvatuskauden 2013 uutuushärpäke, NFT, tuotti erittäin hyviä tuloksia käyttäjien keskuudessa. Tämän ohjeen tarkoitus on opastaa ehkä helpoimman ja hiljaisimman NFT -kasvatusvälineen tekemiseen kotioloissa.

Tarvikkeet

Työkalut:

  • Puukko
  • Dremel
  • Pora

Materiaalit:

  • IKEA Trofast kansi 40×28cm IKEA
  • IKEA Trofast matala laatikko 42×30×10cm välipohjaksi IKEA
  • IKEA Trofast laatikko 42×30×36cm IKEA
  • Matto NFT-kankaan alle, jotkut ovat käyttäneet patolevyä, auton kumimattoa, tai kuten tässä ohjeessa, kastelumattoa.
  • Jebao AP-333 -pumppu Puutarhakoristeet.net, löytynee myös Hong Kong, Kärkkäinen ym. halpakaupat. Ebay on myös loistava paikka löytää pumppuja. Syy pumpun valintaan oli pelkästään 8mm letkulähdössä.
  • Y-haara 8mm, löytyy mm. Bauhaus, Puuilo, Kärkkäinen jne.

Rakentaminen

Valmistelut

Mittaa ja merkitse Trofast-välikanteen tussilla leikkauskohdat. Välikannen toiseen päätyyn merkitään reikä, josta letku tulee läpi. Välikannen alempaan päätyyn tehdään NFT-kuitukankaan levyinen leikkaus, johon voi varmuuden vuoksi tehdä isomman loven, mikä toimii varojärjestelynä, jos esimerkiksi kasvin juuristo tukkii poistoaukon. Leikkaa aukko päädyssä olevan uran syvimmästä kohdasta eteenpäin. (Katso uusittu kuva alempana.)

Pelkkä reikä ei riitä, koska silloin vesi putoaisi vapaasti takaisin vesitilaan, mistä aiheutuu lorinaa. Poistoaukosta vedetään NFT-kuitukangas vedenpinnan alapuolelle, jolloin vesi valuu kangasta pitkin vesitilaan ja laite on lähes äänetön. Merkitse poistoaukon puoleiseen päätyyn myös leikkauskohdat tukikappaleisiin. Nämä leikataan pois, jotta saadaan poistoaukon pääty alemmaksi, kuin tulopuolen pääty. Näin vesi virtaa sopivana kalvona kuitukankaan päällä. ** Tämä ei ole pakollista, voit myös lisätä noin 4cm korkeat palat pumpun puoleiseen päätyyn. (Suositeltavampi tapa)

Mittaa tulopuolelle letkun läpiviennin paikka, likimain keskelle, muutaman sentin päähän päädystä.


Trofast leikkausohjeet uusi.jpg
Päädyn leikkauskohdat.
Trofast-NFT 2 leikkauskohdat.jpg
Päädyn tukien leikkaus **
Trofast-NFT 3 leikkauskohdat.jpg
Letkun läpiviennin paikka


Leikkaaminen

Käytin leikkaamiseen Dremeliä, joka ei ole paras mahdollinen työkalu muovin leikkaamiseen. Laikka lähinnä sulatti muovia ja muoviroiskeita lenteli ympäriinsä ja leikkuujäljen joutui vielä viimeistelemään puukon avulla. Karkea muoto oli kyllä hyvin helppo tehdä Dremelin avulla. Ole huolellinen, ettet heikennä rakennetta liikaa.

Veden tulopuolelle porasin reijän 8,5mm terällä, tästä reijästä mahtuu y-haara mainiosti läpi.

Leikkasin myös kannen keskeltä kahti, jotta kannen voi vielä irroittaa kasvin kasvaessa isommaksi. Lisäksi se helpottaa veden lisäämistä huomattavasti, kun ei tarvitse irroittaa kuin toinen puoli kannesta.

Trofast-NFT 5 poistoaukko.jpg
Valmis poistoaukko
Trofast-NFT 4 lapivienti.jpg
Läpivienti ja Y-haara


Pumpun, kuitukankaan ja maton asennus

NFT-kuitukankaan alapuolelle olisi hyvä laittaa jonkinlaista mattoa tai rakennetta, joka ohjaa ja levittää veden virtausta. Jotkut ovat päätyneet esimerkiksi rakentamisessa käytettyyn pato- tai sokkelilevyyn. Patolevyn hyviä puolia ovat nystyrät, jotka ylösalaisin toimivat kuppeina, joihin vettä voi varastoitua jonkin verran kasvin tarpeisiin esimerkiksi sähkökatkon aikana. Patolevy on hyvin kallista ostaa, joten jos sitä ei loju nurkissa ylimääräisinä, kannattaa suosiolla vaihtaa materiaalia. Myös auton kumimatot voivat käydä tarkoitukseen.

Itse päädyin käyttämään jostakin jo käytöstä poistamastani Nelson gardenin taimilaatikon pohjalla olleesta kastelumatosta leikattuja palasia.

Leikkasin NFT-kuitukankaasta reilun metrin mittasen palan, taittelin sen pituussuunnassa kaksin kerroin ja varovasti vedin sen poistoaukosta läpi. Leikkasin kuitukankaan päätyyn pienen reijän, minkä läpi Y-haara menee.

8mm letkua tarvitaan noin 30cm pätkä pumpulta haaralle. Painoin haaran kankaista ja läpiviennistä läpi ja painoin letkun kiinni Y-haaraan. Letkun toiseen päähän tulee pumppu, joka nousee letkuineen välipohjan mukana ylös. Pumpun johdolle ei tarvitse tehdä erillistä läpivientiä, se mahtuu hyvin menemään laatikon ja välipohjan välistä. Varmista kuitenkin, ettei pumppu jää roikkumaan johtonsa varassa, vaan yltää mukavasti laatikon pohjalle.

Säädä pumppu niin, ettei vesi tule kovin suurella paineella. Vettä ei tarvitse virrata kuin litra-pari minuutissa.

Trofast-NFT 6 kastelumatto.jpg
Kastelumatto ja läpivienti
Trofast-NFT 7 pumppu.jpg
Letku ja pumppu
Trofast-NFT 8 kuitukangas.jpg
Kuitukangas pohjalle asti
Trofast-NFT 9 pumppu kaynnissa.jpg
Pumppu käynnissä