Lannoitus

ChiliWikistä
Versio hetkellä 20. maaliskuuta 2011 kello 14.53 – tehnyt Zabi (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Sekä aktiivisilla (multa, turve...) että inaktiivisilla (sora, perliitti, kivivilla ...) kasvualustoilla chilit tarvitsevat ravinteita kasvuun. Kukkamullassa riittää ravinteita taimelle n. kuukaudeksi, puutarhaturpeessa n. 2 viikoksi, jolloin taimet eivät tarvitse kuin vettä, mutta merileväuutetta voi lisätä kasteluveteen alusta alkaen. Tämän jälkeen kasvit tarvitsevat ravinteita jatkaakseen kasvuaan. Jos lehdet alkavat kellastumaan (liikakastelu voi myös kellastuttaa lehtiä) tai kasvu näyttäisi pysähtyneen, on jo korkea aika antaa kasville ravinteita.

Chilien ravinteiksi käy hyvin samat ravinteet mitkä käyvät tomaatille ja mansikalle, kuten Nutriforten tomaatti- ja mansikkaravinne. Aina ei ole saatavilla parhaiten sopivia lannoite vaihtoehtoja, jolloin voidaan käyttää kohtuu hyvin chileille käyvää Yaran (entinen Kemira) Puutarhan Kesä ravinnetta, ravinnetta on hyvin saatavana Prismoista, Kodin Terroista ja Agrimarketeista läpi vuoden.

Puutarhan kesän annostus chileille on, 1 tl/10 litraa pienille kasveille ja suuremmille kasveille ½ tl/2 litraa. Litran kannulla kasteleville reilu millilitra (= maustemitta) jauhetta riittää.


N = Typpi P = Fosfori K = Kalium

Nutriforten tomaatti- ja mansikkaravinne N-P-K 7-5-29

Sen lisäke typpi-kalsium eli salpietari N- 15,5

Näitä käytetään yhdessä siten, että paprikakasvin taimille suositellaan 1/2 mittaa + 1/3 mittaa, N-P-K 13-4-22

Kukintavaiheessa salpietaria lisätään ja molempia otetaan 1/2 mittaa, N-P-K 17-4-22

Puutarhan Kesä N-P-K 13-7-20, mutta sitä neuvotaan käyttämään 1,25 ml/litra, jolloin annokseksi tulee N-P-K 16-9-25

Samaa linjaa noudattaa chilien erikoislannoite Chilli Focus N-P-K 16-3-22.

Tästä nähdään millainen ravinne NPK arvoiltaan on todennäköisesti chileille sopivaa. Nutriforten ravinteessa on suhteellisesti hiukan enemmän typpeä kukintavaiheessa. Lannoituksessa kannattaa ennemmin mennä säännöllä vähän ja usein kuin paljon ja harvoin. Liikalannoitus voi tappaa kasvin nopeasti, vaikkakin useimmat chilit kestävät lyhytaikaisesti jopa viisinkertaista ylilannoitusta. Tyypillisiä liikalannoituksen merkkejä ovat äkkiä kasvaneet pitkät versot, valtavat lehdet ja pitkät lehtien välit.


Chili tarvitsee enemmän fosforia (P) kuin typpeä (N), liiallinen typpilannoitus taimivaiheessa voi hidastaa tai jopa lykätä kukintaa ja sadon muodostusta. Tästä syystä chileille eivät käy useille huonekasveille tarkoitetut ravinteet kuten Substral, tai niitä pitää antaa vähemmän.


Yara Ferticare HYDRO ja YaraLiva Calcinit lannoitteiden käyttö.

Lannoitteet ovat jauhemaisia ja hyvin veteen liukenevia. Lannoitteista kannattaa tehdä ns. stokkiliuokset joista ravinne on helppo annostella.

Ferticare HYDROa menee aina huomattavasti enemmän kuin Calcinitia, HYDROsta kannattaa tehdä 40% liuos ja Calcinitista 10%. Liuoksen teet helpoiten mittaamalla litran astiaan 4dl HYDROa ja lisäät kuumaa vettä 6dl, Calcinitia 1dl ja 9dl vettä, molemmat omiin astioihin. Tämän väkevämpiä liuoksia ei kannata tehdä, koska näilläkin pitoisuuksilla pullon pohjalle vajoaa hieman lannoitetta liuoksen seisoessa, muista aina ravistaa stokkiliuos pullot ennen käyttöä.

Annostus

HYDRO stokkiliuos = 40%

Calcinit stokkiliuos = 10%

Vesiviljelyssä

Pienille taimille (n. 2-10cm), HYDROa 0,5ml/L + Calcinitia 0,5ml/L = EC 0,77

Taimille (n. 10-20cm), HYDROa 1ml/L + Calcinitia 2ml/L = EC 1,28

Isommille kasveille (n. 20-50cm), HYDROa 1,5ml/L + Calcinitia 2ml/L = EC 1,62

Kasvin aloittaessa kukintaa, HYDROa 2ml/L + Calcinitia 1ml/L = EC 1,72

Kasvin aloittaessa tuottamaan satoa, HYDROa 3ml/L = EC 2,04

Aktiivisilla (multa, turve...) kasvualustoilla annostus puolitetaan.

½tl = 2,5ml
1tl = 5ml
Taimi pärjää kukkamullassa 14cm pauliinassa n.1kk ilman ravinteiden lisäystä.