Käyttövinkkejä

ChiliWikistä
Versio hetkellä 29. kesäkuuta 2022 kello 15.39 – tehnyt 0dorkmann (keskustelu | muokkaukset) (Poistettu Kuva rikkoi artikkelin asettelun vanhalla Edge-selaimella.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Monet chilit ovat tuoreina parhaimmillaan, kuten suosittu ja kaupastakin helposti ostettava Aji Cristal. Toiset taas ovat tuoreina pahanmakuisia ja ovat parhaimmillaan kuivattuna jauheena, tai ruoan sekaan kypsennettyinä. Monet "koristechileiksi" mielletyt C. annuum -suvun jäsenet ovat tuoreina monesti melko pahanmakuisia.

Chilejä on onneksi yhtä monta erilaista, kuin on ihmisillä makujakin, joten jokainen löytää varmasti omansa. Helpoin ja nopein tapa nauttia tuoreesta chilistä on viipaloida sellainen vaikkapa leivän päälle. Chilin voi myös hienontaa ja sekoittaa tuorejuustoon tai voihin, oikeastaan mikä tahansa levite käy. Myös erilaiset tuoresalsat ovat yksi tapa nauttia chilejä tuoreena ja raakana.

Mausteöljy

Chilistä voi tehdä chiliöljyä laittamalla tuoreita tai kuivattuja chilejä öljyn sekaan makua antamaan. Saman voi tehdä käyttäen erilaisia viinietikoita. Etikoiden ja öljyjen sekaan voi laittaa lisämakua antamaan esim. mausteita tai valkosipulia.

Chilisuklaa

Mainio tapa nauttia chilistä. Sulata suklaa ja lisää joukkoon chiliä. Jäähdytys jääkapissa, ja loistava tuote on valmis nautittavaksi. Kaakaoon saa pikanttia lisämakua ripottelemalla sekaan kuivattua chiliä.

Chiliviina

Jotkin kaupalliset yritykset tekevätkin chiliviinaa, mutta parempaa siitä tulee, kun sen tekee itse. Valmistukseen tarvitset jotain maustamatonta viinaa, esim. vodkaa. Vodkan sekaan laitetaan mieleisiä chilejä ja annetaan maustua muutaman päivän ajan. Tulisempaa siitä tulee mitä pidempään antaa viinan maustua.

Maustesekoituksissa

Suolaan saa hienon maun chiliä lisäämällä. Kokeile vaikka chilisuolaa Jamie Oliverin tapaan. Laita tehosekoittimeen tuoretta chiliä ja merisuolaa. Jauha hienoksi ja levitä chilisuola tasaisesti uunipellille kuivumaan.

Kylmäsavustettu chili

Erittäin herkullinen vaihtoehto, kun haluaa savunmakua ja että rakenne pysyy ehjänä. Kylmäsavustus tarkoittaa, ettei lämpötila nouse savustaessa yli + 30 °C missään vaiheessa. Tällöin kypsymistä ei tapahdu lämmön avulla, vaan säilymistä ja makua tuottaa savu. Jatkokäsittely on taas jokaisen mielikuvituksesta kiinni, mutta Savuchili-tomaatti salsa on oiva vaihtoehto sille.

Lämminsavustettu chili

Hyvä ja herkullinen vaihtoehto myös, kunhan muistaa sen, ettei anna lämpötilan nousta liian korkeaksi. Liian korkea lämpö vain polttaa chilisi ja tekee niistä tunnistamatonta mössöä. Varaa siis paljon aikaa ja mietoa lämpötilaa, noin 40-60° C. Omenapuu ja leppä ovat suosittuja savustuksessa, mutta toki voi käyttää muutakin puuta. Kannattaa rohkeasti kokeilla, millä paras makuelämys löytyy.

Linkkejä