Etikkasäilöntä

ChiliWikistä
Versio hetkellä 29. tammikuuta 2018 kello 16.33 – tehnyt Tornipöllö (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Chilit sopivat erinomaisesti etikkasäilöntään. Etikkaliemessä niiden rakenne ja väri ei juurikaan muutu. Erilaisilla mausteilla chileihin saa mukavasti lisämakua.

Hyvä hygienia on tärkeätä säilykkeiden teossa. Säilöntäpurkit pitääkin pestä hyvin ja keittää niitä 10 minuutin ajan kiehuvassa vedessä ja kuivata sen jälkeen 100 asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.

Etikkasäilönnässä tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen. Tavallisimmin säilöntään käytetään väkiviinaetikkaa, joka sisältää 10 painoprosenttia etikkahappoa. Myös viinietikoita voi käyttää. Ne ovat aromaattisempia ja niiden etikkahappopitoisuus on 5 - 7 painoprosenttia mm. omenaviinietikka on hyvä valinta. Kaupoista löytyy erilaisia säilötteitä, joissa on valmiina säilöntäaineet ja mausteet. Etenkin avomaan kurkkujen säilöntään tarkoitetut valmisseokset on moni harrastaja havainnut mainioksi myös chilin säilömiseen. Mikäli valmistaa liemen kokonaan itse, on natriumbentsoaattia sisältävä säilöntäaine (esimerkiksi Atamon) usein hyödyllinen lisä. Se parantaa huomattavasti säilykkeen elinikää ja vähentää pilaantumisen riskiä. Onnistuneesti säilötty tuote säilyy avaamattomana parikin vuotta.

Säilykkeet voidaan maustaa erilaisilla mausteilla mm. pippurit, neilikka, inkivääri, kaneli, piparjuuri, valkosipuli, sinapinsiemen ja viinimarjanlehdet.

Lisäksi säilöntään tarvitaan suolaa, vettä ja sokeria. Sokerin voi korvata myös hunajalla.

Chilit mausteisessa etikkaliemessä.