Chilikasvin osat

ChiliWikistä
Versio hetkellä 30. tammikuuta 2018 kello 20.03 – tehnyt Tornipöllö (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Bolivian Rainbow johon piirretty kasvin osat.

Juuristo

Juuristo tukee kasvia sekä imee vettä ja ravinteita chilin kasvualustasta tai -nesteestä. Tärkein osa juuristosta on haarojen kärjissä, jotka suorittavat varsinaisen imutyön. Paksummat juuret toimivat lähinnä tuki- ja kuljetusjärjestelmänä. Ne myös voivat varastoida vettä ja ravinteita, joillakin kasvilajeilla kuten fiikuksilla varsin runsaastikin.

Chilit tykkäävät täyttää juuritilansa, joten aiempaa paljon isompaan ruukkuun istutetun yksilön maanpäällinen kasvu voi hidastua tai pysähtyäkin joksikin aikaa. Tällöin kasvi keskittää energiansa juuriston laajentamiseen.

Ongelmia

Juuriston suurin uhka chilin viljelyssä on mätäneminen tai "tukehtuminen" jatkuvasta märkyydestä ja juuria syövät tuholaiset, etenkin harsosääsken toukat. Molemmat huolet voi välttää käyttämällä vesiviljelymenetelmiä.

Kasvualustaa käytettäessä tulee kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • jos kasvualusta on jatkuvasti kosteaa, sen pinnalle ja reunoille kehittyy helposti harsosääskiä houkuttelevia leviä ja homeita
  • jos kasvualusta on tiivistä ja raskasta, juurten kasvu on hitaampaa kuin kuohkeammassa alustassa
  • kasvia ei kannata siirtää ruukkuun, jossa on runsaasti "kasvunvaraa" -- juuristolla vie aikaa täyttää multatila, ja sitä ennen juurettomat kohdat paakussa pidättävät vettä, jota kasvi ei voi hyödyntää. Lannoitetta käytettäessä myös ravinteita kerääntyy tällaisiin kohtiin.

Varsi

Varren tehtävä on nostaa lehvästö valoon ja kannatella kukkia ja hedelmiä. Monet vähemmän jalostetut chilit osaavat kääntää varren kasvun siten, että maksimaalinen lehtipinta-ala on aurinkoa kohden (olettaen, että valonlähdeen tulosuunta on jossain määrin kiinteä). Varressa kulkee myös vettä ja ravinteita juuristosta lehvästöön ja toisinpäin.

Lehvästö

Lehvästö mahdollistaa yhteyttämisen ja kasvin elämisen ja kasvamisen. Lehtien tehtävänä on myös hiilidioksidin, hapen ja vesihöyryn vaihto ympärillä olevan ilman kanssa. Leikkaamalla oksia on mahdollista ohjailla chilin kasvamista ja oksien haarautumista. Mitä enemmän oksat haarautuvat, sitä tehokkaammin kasvi voi täyttää kasvutilansa, sitä enemmän sillä on lehtipinta-alaa, ja sitä enemmän yhteytyspotentiaalia.

Hedelmät ja kukat

Kukan osat

Chilit tekevät kukkia jotka hedelmöityttyään muuttuvat hedelmiksi. Kukka sisältää emiön ja hetiön. Kukka tarvitsee pölytyksen jotta siitä tulisi hedelmä. Monet chilikasvattajat pölyttävätkin kukat topsypuikolla kiertäen kukasta toiseen, mutta rungon "kopistelu" tai ilmavirtaus on monesti riittävä keino. Chilit ovat herkästi ristipölytteisiä. Hedelmän sisällä ovat siemenet, jotka ovat itämiskelpoisia vasta kun hedelmä on täysin kypsä. Kasvitieteellisesti chilin hedelmä on marja. Harrastajat käyttävät usein englannin kielestä johdettua termiä podi (pod), joka puolestaan on kasvitieteessä hernekasvin hedelmä.