Lecasora

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Lecasora on savesta paisutettu pyöreä ja rakeinen, alle parin senttimetrin kokoinen pallukka. Lecasora paisutetaan savesta kuumentamalla sitä pyörivässä uunissa. Lecasoran hyviä puolia ovat sen eristyskyky ja keveys. Lisäksi se kestää hyvin kosteutta ja mekaanista rasitusta. Tämä onkin syy, miksi lecasoraa käytetään pääsääntöisesti rakennusaineena.

Paikkoja, jossa lecasora on usein nähtävillä, ovat erilaiset kukkaruukut. Jokainen on varmaan esimerkiksi kaupungilla ostoskeskuksessa törmännyt isoon kasviin, jonka ruukku on työnnetty täyteen ruskeita, pieniä, jäniksenpapanan näköisiä pallukoita. Kyseessä on lecasora. Todellisuudessa lecasoran alla on multaa ja lecasoran tehtävänä on tasata mullan kosteus.

Leca:n kotisivut

Usein puhutaan "lecasorasta" vaikka vastaavanlaisia tuotteita on muillakin valmistajilla. Varsinainen lecasora, eli Lecan valmistama kevytsora on oikeasti tarkoitettu rakennusteollisuuteen eristeeksi. "Oikeat" kasvikäyttöön tarkoitetut kevytsorat ovat esipestyjä joten ne pölisevät hieman vähemmän, vastaavasti niiden kilohinta on myös hivenen korkeampi.

Kekkilän ruukkusora

Kevytsoraa kannattaa käyttää ruukuissa salaojituksena sekä päällyskatteena.