Kivivilla

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kivivilla on rakennusten lämmöneristykseen käytettävä materiaali, joka koostuu eri kivilajeista mm. gabro, anortosiitti ja dolomiitti. Kivivillan raaka-aineesta yli 95% on kiveä ja loppu koostuu kovetetusta hartsista ja öljystä (lähde Paroc). Kivivillakuutiossa käytetty materiaali on täysin samaa kuin eristeissä, ainoana erona on idätykseen tarkoitetuissa kuutioissa lisätty kemikaalia joka parantaa veden pidätyskykyä. Rakennuksissa toinen käytetty eristysmateriaali on lasivilla, joka taas ei sovellu idätykseen tai kasvatukseen ollenkaan! Lasivillan ja kivivillan erottaa toisistaan värin perusteella: lasivilla on kellertävää, kivivilla vihertävää.

Kivivilla on suosittu kasvin tukevuutta parantava kasvualusta vesikasvatuksessa, kivivilla laitetaan verkkoruukkuun joka puolestaan istutetaan bubblerin muovikanteen, tai upotetaan hydrosoraan ebbissä. Kivivillakuutioita voi käyttää hyvin myös multakasvatuksessa idätykseen, kun taimi on alkanut kasvaa ja ensimmäiset juuren päät alkavat pilkistää kivivillan läpi voidaan kuutio siirtää suoraan multaan.

Kivivillan parhaat ominaisuudet idätystä silmälläpitäen ovat suuri veden pidätyskyky, ja koska kivivilla on epäorgaanista materiaalia, ei se homehdu kovinkaan helposti.

Siemen kannattaa laittaa kivivillaan rosoinen puoli alaspäin, siten, että se pilkistää vain hiukan villasta näkyviin. Rosoinen puoli alaspäin, koska sieltä itu todennäköisemmin alkaa itseään työntämään ulos, ja näin se saa nostettua siemenkuoren helpommin ylös kivivillasta.

Muista pitää kivivillakuutio aina kosteana, tässä apuna voi käyttää pienoiskasvihuonetta.

Siemen kivivillassa
Naga Morich kivivillassa
PI 260567 kivivillassa