Cheiro Roxa

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Capsicum chinense


Kasvin koko Keskisuuri
Hedelmän koko Halk. 1-2,5 cm
Hedelmän muoto Kartio
Tulisuus Tulinen
Maku ?
Käyttö Sopii kaikkeen
Kypsyminen Normaali
Kukan koko Pieni
Lehden koko Keskikoinen
Tukeminen Ei vaadi
Valon tarve Vaativa
Satoisuus Satoisa
Alkuperä Brasilia
Tuholaisherkkyys Ei erityisen herkkä

Yleensä melko kompakti, kasvutavaltaan tyypillinen chinense. Runsaalle UV-säteilylle altistettuna rungon lisäksi myös lehdet tummuvat antosyaanien vaikutuksesta. Raakileet ovat varjossa vaalean vihreitä, jopa lähes valkeita, värjäytyen valon puolelta violetiksi UV-määristä riippuen hailakan liilasta lähes mustaan. Täysikokoinen marja muistuttaa hieman typistettyä, leveää mansikkaa. Kypsänä marja saa ainakin paikoin hennon pinkin sävyn, jota ei antosyaanien violetin alta kuitenkaan näe vaan sitä pitää tähystää varjon puolelta, marjan vaaleimmista kohdista.

Sisäkasvatuksessa, lämpimässä, kosteassa ja rajallisella valolla voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi, joten latvominen on suositeltavaa. Runsaassa valossa haarautuu itsekseenkin.

Pärjää Suomen kesässä ihan taivasallakin. Runsas valo on pölytyksen onnistumisen kannalta lämpöä tärkeämpää. Pysyy taivasalla hyvinkin kompaktina, kauniina pikku pensaana. Tuotti ulkokasvatuksessa parisataa marjaa, suurin osa verrattain viileistä öistä johtuen alamittaisia.

Cheiro Roxa on hyvin samannäköinen kuin Fidalgo Roxa ja CGN 21500, mutta ilmeisesti nämä kolme lajiketta ovat erimakuiset.

Kuvat