Capsicum rhomboideum

ChiliWikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Capsicum rhomboideum


Kasvin koko Suuri
Hedelmän koko n. 0,5 cm
Hedelmän muoto Pyöreä
Tulisuus Tuleton
Maku Makea
Käyttö ?
Kypsyminen Nopea
Kukan koko Pieni
Lehden koko Pyöreä, melko suuri
Tukeminen Ei vaadi
Valon tarve Vähäinen - keskinkertainen
Satoisuus ?
Alkuperä Väli-Amerikka
Tuholaisherkkyys Kestävä

Aiemmin Witheringia ciliata:na tunnettu kasvi, joka vasta hetki sitten on hyväksytty kuuluvaksi Capsicumeihin. Rhomboideum on poikkeuksellinen Capsicum, ei vähiten sen ansiosta, että kyseessä on 26-kromosominen laji. Yleensä chili- ja paprikakasvit ovat 24-kromosomisia, toinen 26-kromosominen tunnettu laji on Capsicum lanceolatum.

Capsicum rhomboideumin lehdet ovat hieman pyöreitä ja nukkapintaisia. Kasvutapa on myös poikkeava, tekee paljon sivuversoja ja kasvaa hieman rönsyilevästi, kuitenkin enimmäkseen pystysuuntaan. Kasvaa korkeaksi ja hieman kartiomaiseksi "pylvääksi".

Kukat ovat keltaiset, mikä on lähes ainutlaatuinen piirre paprikakasvien joukossa. Hedelmät ovat pieniä ja tulettomia marjoja, jotka kypsyvät tummanpunaisiksi ja sisältävät paljon pieniä, ruskeita siemeniä.

Capsicum rhomboideumin idättäminen on suhteellisen helppoa, se ei monien villien tapaan tarvitse mitään erityisiä olosuhteita, vaan siemenet itävät suhteellisen varmasti samoissa olosuhteissa, kuin muutkin chilit. Kasvattaminen on muutenkin helppoa, Capsicum rhomboideum ei tunnu olevan kovinkaan tarkka olosuhteista ja selviääkin tarvittaessa hyvin vähälläkin valolla. Capsicum rhomboideumin kukkimaan saaminen voi olla jo hieman vaikeampaa, saati sadon saaminen. Joillakin sato on onnistunut todella hyvin, suomessa onkin tällä hetkellä todella elinvoimaisia siemeniä liikkeellä.

Linkit muihin tietolähteisiin

Witheringia ciliata Ars-grin.gov:ssa

Capsicum rhomboideum Ars-grin.gov:ssa

Capsicum rhomboideum, Fatalii.net

Kuvat